USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İlçeler

Niksar Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan Chef Garde -Manger Adaylığından Profesyonelliğe Adım Projesi Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.

Niksar Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan Chef Garde -Manger Adaylığından Profesyonelliğe Adım Projesi Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.
12-07-2013 10:54
Google News

Niksar Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan Chef Garde -Manger Adaylığından Profesyonelliğe Adım Projesi Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.

 

Leonardo Da Vinci - Hareketlilik Programına Chef Garde -Manger Adaylığından Profesyonelliğe Adım isimli projeyi hazırlayan Niksar Halk Eğitimi Merkezi’nin  74.295 Avro hibe almaya hak kazandığı belirtildi.

Niksar Halk Eğitimi Merkezi tarafından 2013 yılında, T.C.Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim Ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı 2013 Yılı Hayatboyu Öğrenme Programı LDV Hareketlilik Projeleri kapsamında hazırlanan 2013-1-TR1-LEO01-49889 nolu  Chef Garde -Manger Adaylığından Profesyonelliğe Adım Projesi ile ilgili verilen proje şöyle anlatıldı.

“Yoğun iş hayatının stres ve sıkıntılarına biraz ara vermek, rutin yaşantıdan kısa süre de olsa uzaklaşmak, yeni yerler görmek ve dinlenmek, aile fertlerine zaman ayırarak onları ödüllendirmek gibi çeşitli nedenler, turizm sektörünü geniş kitleleri ilgilendiren sosyal ve ekonomik bir faaliyet haline getirmiştir. Katma değer yaratan, döviz getiren, yeni istihdam sahaları açan, sosyal ve kültürel hayatı etkileyen turizmin, uluslararası düzeyde kazandığı dev boyutlar, ülkelerin dikkatinin bu ekonomik olay üzerinde yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Ülkeler arasında kıyasıya rekabetin yaşandığı ve insan emeğinin ön plana çıktığı bu sektörde, turist memnuniyetini etkileyen en önemli departmanlardan biri yiyecek içecek hizmetleridir. Bu yüzdendir ki; Tarih, kültür ve olağanüstü doğal güzelliklerin iç içe yaşandığı ülkemizde, turizm sektörünün gelişmesiyle birlikte aşçılık mesleği çok daha fazla önem kazanmıştır.

Sunulan yiyecek içecek hizmetlerinin kalitesi, fiziki şartların yanı sıra, istihdam edilen kişilerin mesleki yeterlikleriyle de doğruantılı olduğundan; Özellikle turistik işletmeler, mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriyle donanmış, deneyimli, gelişime açık ve yabancı dil bilen personeli öncelikli olarak istihdam etmektedirler.   

Bu projeyi sunan Niksar Halk Eğitimi Merkezi ve projetağı Almus Halk Eğitimi Merkezi, uyguladıkları yaygın eğitim programlarıyla bireyleri meslek sahibi yapmayı ve istihdamlarını sağlamayı hedefleyen kurumlardır. Özellikle turizm sektörünü hedef alan Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında ‘’ Aşçı, Aşçı Yardımcısı ve Aşçı çırağı’’ kurs programları, geniş istihdam olanakları sebebiyle her iki eğitim kurumu tarafından da sıklıkla uygulanmaktadır. Ancak; Teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilen kurs programlarının uygulamalı bölümü, ilçe merkezlerindeki resmi kurumların mutfaklarında, kısıtlı imkânlar ile gerçekleştirilmektedir. Oysa kursiyerlerin, çok çeşitli uygulamaların yapıldığı profesyonel ticari mutfaklarda deneyim kazanarak iş hayatına hazırlanmaları mesleki bir gerekliliktir.

Bu ihtiyaç üzerine bina edilen projemiz; Niksar Halk Eğitimi Merkezi ile Almus Halk Eğitimi Merkezi, ‘‘Aşçı ve Aşçı Yardımcısı ‘’ kurslarına kayıtlı toplam 40 kursiyerin Almanya ve Portekiz, Yunanistan ve İsveç’teki otel ve restoranlarda 2 haftalık staj çalışması yapmasını öngörmektedir.

Projeyle; Katılımcıların, soğuk yemek, sos, meze, salata vb. yiyecekleri uluslararası standartlarda hazırlayıp süsleyerek servise sunma bilgi ve becerisi edinmeleri amaçlanmıştır. Staj programını tamamlayan katılımcılar, uluslar arası mutfaklarda Chef Garde- Manger  olarak nitelendirilen, mutfakların ekonomi uzmanı olarak görev yapan, soğuk yiyecekler aşçılığı konusunda uzmanlaşacak, Avrupa’da iş hayatı deneyimi olan aşçılar olarak, yiyecek içecek hizmetleri sektöründe tatmin edici ücretler ile istihdam fırsatı yakalayacaklardır. Ayrıca; hazırlık çalışmaları kapsamında verilecek yabancı dil eğitimi sayesinde katılımcıların genel ve mesleki İngilizce yeterlikleri gelişecektir. Katılımcılarda, girişimcilik, aktif vatandaşlık, sosyal uyum becerileri vb. davranışların gelişmesi ve “Avrupa Vatandaşlığı” bilinci kazanmaları projeden beklenen dolaylı faydalardır.

PROJENİN GEREKÇESİ

Katılımcı grubu, Niksar ve Almus Halk Eğitimi Merkezleri Aşçı ve Aşçı Yardımcısı kursuna devam eden 40 kursiyerden oluşacaktır. Katılımcılar arasında her eğitim düzeyinden ve her yaş grubundan kursiyerler olacaktır. Aşçı ve Aşçı Yardımcısı kursuna kayıtlı, eğitime devam eden kursiyerler arasından seçim yapılacağı için projemiz IVT tipi bir projedir.

   Katılımcı grubunun refakatçilere ihtiyacı vardır. Zira her yaş grubundan kursiyerlerin bulunacağı gruplar içinde, 18 yaşın altında kursiyerler de olacaktır. Bu yüzden; 40 kişilik katılımcı grubuna, reşit olmayan kursiyerler için 1 refakatçi öğretmen görevlendirilecektir. Ayrıca, katılımcılar arasında yer alması planlanan 3 engelli kursiyer için de

3 refakatçi ihtiyacı bulunmaktadır. Proje konusuna hâkim, sorunlara çözüm üretebilen ve İngilizce seviyesi iyi, yönetici veya usta öğreticiler arasından seçilecek olan toplam 4 refakatçi, destek ve motivasyon görevlerini yerine getirecektir.

Ülkemizde, zengin bir arz potansiyeline sahip olan turizm sektörü, Psikolojik ve sosyo-kültürel ihtiyaçların karşılanmasını, birçok sektörün canlanmasını ve en önemli sorunlardan olan işsizliğin azalmasını sağlamaktadır. Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olan, damak zevkine hitap eden yemeklerin yanında, çok çeşitli salata, soğuk yemek, sos ve meze gibi ürünlerle çeşitlendirilen sofralar, müşterileri cezp etmektedir. Projemizde, uzman soğuk mutfak aşçısı ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla Almanya, Portekiz, Yunanistan ve İsveç’teki otel ve restoranlarlataklık yapılmıştır.

Katılımcılarımız, ev sahibi işletmelerin mutfaklarında, usta ve deneyimli aşçılar nezaretinde ve refakatçi öğretmenler kontrolünde 2 hafta süreyle, çeşitli soğuk mutfak yemeklerinin, salataların, sosların, mezelerin ve garnitürlerin hazırlanması konusunda deneyim sahibi olarak uzmanlaşacaklardır. Ayrıca ev sahibi ülke kültürlerine özgü soğuk mutfak yemeklerini hazırlama ve süsleme tekniklerini de  öğreneceklerdir.

PROJENİN AMAÇLARI VE STRATEJİ

*Katılımcıların chef garde- manger olarak soğuk mutfak yemekleri konusundaki mesleki becerilerini geliştirerek istihdamlarını sağlamak

*Ülkemizdeki yiyecek içecek sektörünün insan kaynaklarının gelişmesine katkı sağlamak

*Başarılı mutfak uygulamalarını katılımcılar eliyle, ülkemize transfer etmek

*Proje sahibi Niksar Halk Eğitim Merkezi ve projetağı Almus Halk Eğitim Merkezi’nin yurtdışındaki işletmelerle olan bağlarını güçlendirmek

*Katılımcıların iş hayatına entegrasyonlarını sağlamak

*Katılımcılarda kendine güven duygusu geliştirerek girişimciliğe teşvik etmek

*Katılımcıların genel ve mesleki yabancı dil yeterliklerini geliştirmek

*Katılımcılara farklı kültürlerle uyum içinde yaşama becerisi ve Avrupa vatandaşlığı bilinci kazandırmak.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35